Blog 5

Studie, gesprekken en de rest van de week

27-08-2016 19:18

Vandaag (maandag 22 augustus) gaat het, voor mijn gevoel, qua longen ook weer wat slechter dan het weekend; ik voel me benauwder. Ook heb ik soms wat verhoging (tot 38,2), ondanks paracetamol. Even aankijken hoe dat zich gaat ontwikkelen... De pijn in mijn mond verbetert wel langzaam aan. Tandenpoetsen is overigens nog steeds geen pretje. Nu is het meer als er iets tegen aan komt, maar in rust valt het wel mee. (Ik gebruik nog wel de pijnstilling, maar ik ben de diclofenac aan het afbouwen). Maar hé, we maken progressie! 

Ik had ook een gesprek met het hoofd van de praktijkopleiding vanwege mijn langdurige ziekte/ herstel. Het was wel een fijn gesprek. We hebben besloten dat mijn studie nu tijdelijk onderbroken gaat worden, zodat ik eerst aan mijn herstel kan gaan werken. Mijn gezondheid is nu het belangrijkste, daarna kijken we hoe ik mijn opleiding verder kan gaan vervolgen. Er wordt nog nagevraagd of het verstandig is om de lessen op school wel zoveel mogelijk te volgen. Momenteel heb ik daar de puf en adem nog niet voor, maar als ik een paar weken verder ben misschien wel... Nu is het allemaal nog onduidelijk hoe lang mijn verlenging gaat worden, omdat ik niet weet hoe lang het duurt voordat ik volledig herstelt ben. Ook weet ik nog niet wanneer ik naar de Heideheuvel (astmacentrum) kan voor een observatieperiode en waar/ wanneer en hoe lang ik daadwerkelijk behandeld ga worden in een astmacentrum. Wordt het Davos of de Heideheuvel? Als ik een half jaar studievertraging krijg, hoe doe ik het dan met mijn examens? Hoe haal ik mijn schooldagen in? Als het langer dan een half jaar gaat duren, kan ik waarschijnlijk beter instromen in een andere klas... Toch ga ik daar nu (nog) niet vanuit. 

Het is wel ontzettend balen, omdat ik zo hard gewerkt heb om geen studievertraging op te lopen door mijn gebroken voet, astma en andere ongemakken. Ik ben altijd maar doorgegaan, hoe beroerd ik mij soms ook voelde. Toch denk ik dat ik nu wel wat meer rust ga krijgen met deze beslissing, omdat ik nu al mijn energie kan stoppen in mijn herstel in plaats van het piekeren. Anders blijf je maar denken: Als ik het nu probeer, kan ik het misschien nog voorkomen... Nu is de beslissing min of meer vóór mij gemaakt en moet ik het maar laten rusten. Tegen de tijd dat ik goed genoeg hersteld ben, gaan we kijken hoe ik het werk weer op kan gaan pakken zónder daarbij te hard van stapel te lopen, aangezien dit ook mijn valkuil is. Als ik 24 uur of meer per week kan werken, kan ik mijn studie weer gaan hervatten. Het hoofd van de praktijkopleiding gaat nu namens mij contact opnemen met de afdeling waar ik eigenlijk per 12 septermber zou gaan starten, mijn nieuwe praktijkopleider, mijn studieloopbaan begeleider en de bedrijfsarts waar ik morgen ook heen moet. Ook krijg ik een officiële brief met betrekking tot de tijdelijke studieonderbreking. 

Na het gesprek ben ik nog even langs de afdeling gegaan om afscheid te nemen en te kletsen met enkele collega's. Dat was wel even gezellig! Ik had wat koeken en marsjes/ snickers/ bounty's enzovoort gekocht en een kaartje geschreven. Ook had ik voor mijn beide werkbegeleiders een kaartje geschreven en een kleinigheidje gekocht.

Er is vandaag een artikel geplaatst op het Longfonds. Mijn vader wees mij erop toen het artikel net online kwam. Het artikel ging over een pufje dat ik ook gebruik. Ik heb jarenlang ventolin/ salbutamol gehad van het merk GlaxoSmithKline, maar sinds kort (januari 2016) gebruik ik de salbutamol van het merk Sandoz. Toen ik het voor het eerst gebruikte, heb ik meerdere keren aangegeven dat ik vond dat het medicijn niet of onvoldoende werkte, maar eigenlijk werd daar nooit actie op ondernomen. Mijn escapemedicatie is de salbutamol. Nu blijkt dat het medicijn niet of onvoldoende werkt. Sinds dit jaar is mijn astma continu ontregeld, waardoor ik mijn "escapemedicatie" moest gebruiken. Als dat medicijn niet werkt, wordt je dus steeds zieker... Dat is mogelijk bij mij nu dus het geval... Natuurlijk is mijn astma ontregeld, maar daardoor heb ik dus de salbutamol nodig om erger te voorkomen.... Het zou wel een verklaring kunnen zijn voor mijn klachten. Hieronder is het artikel te lezen: 

https://www.longfonds.nl/nieuws/problemen-door-inhalator-sandoz

Dinsdag 23 augustus moest ik naar de bedrijfsarts. Ik moest er al om 9 uur zijn, dus wederom vroeg opstaan. Mijn vader ging met mij mee en we gingen met de auto richting Leiden. Bij de bedrijfsarts verteld hoe het momenteel gaat en wat er medisch gezien nog op de planning staat. Voor nu ben ik tijdelijk arbeidsongeschikt verklaard. Ik moet zeggen dat, als dat zo gezegd wordt, het wel raar klinkt. Ik ben 20 en wordt (weliswaar tijdelijk) arbeidsongeschikt verklaard... Nu ben ik ook echt niet in staat om te werken. Na het gesprek nog even een broodje gegeten in het restaurant van het ziekenhuis. Daarna reden we weer terug naar huis en ik viel al vrij snel in slaap. Zo moe was ik! In de middag de longverpleegkundige gebeld om te vragen of het klopt dat ik nog niets van de Heideheuvel gehoord had. Ik moest het nog tot volgende week maandag aankijken. Ook heeft ze mijn oude medicatie (de Ventolin) weer voorgeschreven, maar nu op medische gronden. 

Op woensdag hield ik een beetje een rustdag. Ja, omaatje moet ook bijkomen, haha. In de middag mijn zus naar Woerden gebracht, omdat het veel te warm weer was om te fietsen. Samen nog lekker 2 ijsjes bij de Mac Donalds gegeten. In de avond achterop de scooter bij mijn moeder naar Harmelen gereden om wederom ijsjes te eten. Aanvankelijk wilden we naar de Meern, maar dat werd me toch iets te ver. Ik voelde me de hele dag al best wel benauwd. Sinds maandag lijkt het toch langzaam weer te verergeren... 

Op donderdag ben ik met mijn zus en moeder even naar Woerden gegaan. We gingen een broodje eten en daarna een paar winkeltjes ingeweest. Ik had geen puf meer (door de benauwdheid en het warme weer) om weer terug te lopen naar de scooter, dus gingen mijn zus en moeder de scooter en fiets halen, terwijl ik op het terrasje bleef wachten. Met mijn mond gaat het verbazingwekkend snel beter. De pijnstilling heb ik helemaal niet meer nodig en ik kan vrijwel pijnvrij tandenpoetsen! Ik wist niet dat het zo snel weer kon verbeteren.

Vrijdag 26 augustus had ik eerst een afspraak bij de KNO- arts. Het was een vervolgafspraak, omdat ik tijdens de opname ook gezien was door de KNO- arts. Aan de linkerkant is mijn bijholte nog wat ontstoken. Ik heb een neusdouche gekregen (nou ja, zelf moeten kopen bij de apotheek), zodat ik zodra ik klachten heb, kan spoelen. Als mijn holtes onrustig zijn, slaat het vaak weer over op mijn astma, dus misschien dat ik het in de toekomst kan voorkomen... In de middag had ik nog een afspraak bij de psycholoog. Tussendoor heb ik thuis eventjes in de zon gezeten, maar het meest van de tijd in het zwembadje in de schaduw. Die hadden we gisteren gekocht, zodat ik (en de rest) lekker een beetje kan afkoelen met deze zonnige dagen. Ook heb ik zelf gebeld naar de Heideheuvel, maar degene die over de planning gaat, was er niet. Maandag nog maar een keer proberen! Mijn verzekering heb ik ook gebeld, omdat ik moest betalen voor de ventolin, terwijl het op medische noodzaak is voorgeschreven. Dit klopte inderdaad niet en dus de apotheek gebeld om het door te geven. Volgende week gaan ze ernaar kijken. In de avond was ik weer gesloopt, maar nadat ik even op de bank in slaap gevallen was, ging het wel weer. 

De dag erna ben ik met mijn vader een broodje gaan eten en daarna even naar Maarssen gegaan. Een paar winkeltjes ingeweest, schoolspullen gekocht (tja, ik kan het toch niet laten...) en vooral regelmatig gezeten en wat gedronken. Dat is natuurlijk wel belangrijk met dit weer. Daarna zijn we een rondje gaan rijden om in Vinkeveen uit te komen, waar we nog even wat gedronken hadden op een terrasje. Na wat gedronken te hebben, was het wel weer genoeg geweest. Na het eten viel ik wederom op de bank in slaap. Het kost allemaal behoorlijk veel moeite en nu helemaal, omdat ik weer benauwder word en meer piep. Ik vernevel nu ongeveer 5x op een dag, terwijl ik het de afgelopen dagen 4x op een dag deed en de week ervoor soms zelfs genoeg had aan 3x. Mijn verhoging blijft aanwezig. Misschien dat ik maandag toch de poli weer ga bellen... 

Zondag niet zoveel gedaan. Ik was kapot, maar toch ben ik even naar mijn oom gegaan om te kletsen. 

Fotogalerij: Blog 5

Reageren op de blog

Blog5

Foeke | 08-12-2016

Wat een afspraken en medicatie allemaal puff dat is vermoeiend

Nieuw bericht